Beisbol Barcelona




El "bateig" d'un nou club


El passat 1 de juny de l’any 2011, el secretari de la Junta Directiva del F.C.Barcelona Toni Freixa, anunciava en roda de premsa una serie de mesures en pro de la sostenibilitat econòmica del club, entre les quals hi havia la dissolució de la secció de beisbol, amb més de 80 anys d’història. Paradoxalment, l’any 2011, ha sigut un dels anys més triomfals del primer equip de beisbol del Barça, guanyant la lliga espanyola després de quasi bé 50 anys en la divisió d’honor i amb una marca impressionant de 33 victòries i 3 derrotes. Però no ha estat suficient com per poder mantenir la secció.
Així doncs, s’iniciava una cursa contra-rellotge per tal d’aconseguir que l’equip i tota la seva infraestructura perdurés, encara que fos de manera independent. Els directius de la secció i la resta de membres de l’estaf tècnic van unir esforços i finalment, el passat mes de febrer es va presentar el nou club de beisbol de la ciutat. Club Beisbol Barcelona. 

"La meva historia és la de tots" sentencia Jorge Miqueleiz, actual director tècnic i mànager del primer equip. Ell és la persona indicada per explicar el naixement d’aquest club i la història d’aquest esport i de les persones que el practiquen.
El Jorge va començar a jugar a beisbol de ben petit, amb el naixement d’un altre club, aleshores el Club Deportivo Arga aprop del seu poble natal a Navarra. Així, per aquesta casualitat va ser com va començar en el món del beisbol, sense que hi hagués cap vinculació especial.
A partir d’aquí, 26 anys de carrera esportiva, 16 dels quals al primer nivell, competint en les màximes categories i pels principals equips de la lliga nacional, com són l’Arga, els Rojos de Tenerife i posteriorment F.C. Barcelona, on va jugar des del 2004 fins l’any 2010. 
Ha participat en dos campionats europeus amb la selecció espanyola i ha aconseguit un munt de títols dels quals destaquen les dues copes d’Europa amb el Barça. 
Des de que es va retirar com ha jugador s’ha mantingut vinculat al beisbol com a entrenador, pujant gradualment de les categories júniors fins al primer equip a la divisió d’honor. 
També és membre de l’estaf tècnic de la Federació Catalana i Espanyola de Beisbol.

Tot i ser un esportista d’elit, els esforços que ha tingut que fer per seguir jugant al llarg de tots aquests anys han sigut enormes, i es que mai no ha rebut una compensació econòmica al nivell de les exigències esportives i sempre ha hagut de treballar al marge de l’esport. Cada dia li dedica al beisbol les hores que pot del seu temps lliure i pràcticament tots els caps de setmana a temps complert. Diu que la seva principal font d’energia és l’afecte i les relacions personals que ha anat cultivant durant aquest temps. Aquest cas es repeteix amb la gran majoria dels jugadors que practiquen beisbol a Catalunya.
I és que el problema principal d’aquest esport és que no te gaire repercussió mediàtica. Com d’altres esports minoritaris, el beisbol viu a l’ombra del futbol, i aquí això significa que amb prou feines se’n parla als mitjans i per tant no hi ha facilitats econòmiques.

La història del beisbol a Catalunya però, és molt més remarcable del que la gent podria pensar i es remunta a principis del segle XX. Els primers que el van practicar van ser els americans que residien a Catalunya i també els treballadors de fàbriques com La Canadenca. El 1929, la selecció Catalana de Beisbol va disputar el seu primer partit, en motiu de l’Exposició Internacional de Barcelona, contra un combinat de jugadors americans de Paris. Va ser aquell mateix 1929 que es va constituir la Federació Catalana de Beisbol i que es va organitzar el primer campionat català. 
El 1931, el F.C. Barcelona va incorporar a les seves disciplines esportives el beisbol, i des d’aleshores l’equip va participar en els principals campionats a nivell estatal.

Enguany estan rebent molt de suport de les institucions públiques com la Generalitat (El consell General de l’Esport) i l’Ajuntament de Barcelona que miren de facilitar-los, en la mesura de lo possible, les instal·lacions i els subministraments. El restaurant Japonès Koy-Shunka és, per ara, l’únic patrocinador de l’equip, per aquest motiu es reclama dels polítics que modifiquin la llei de patrocinis i que permetin desgravar a les empreses, o, segons diu ell mateix, l’esport amateur pot desaparèixer.

De moment, el primer equip es manté a la primera posició del campionat amb un average de 905, i ha estat capaç de mantenir la plaça nacional al campionat europeu en la seva recent participació. També ha obtingut el subcampionat de copa i tot fa pensar que la temporada acabarà sent un èxit. L’any que ve ja es veurà.

Després d’haver conegut una mica les persones que formen aquest equip i que lluiten cada dia per mantenir viu l’esperit d’aquest esport al nostre país, entenc que la història del beisbol és una historia d’il·lusió, sacrifici i molta dedicació.

ANNEX

El Club Beisbol Barcelona s'ha proclamat campió de lliga 2011-12. El restaurant japonès Koy-Shunka, principal patrocinador, ha rebut la seva primera estrella Michelin.

Felicitats!!


Mira'l a Vimeo HD 
http://vimeo.com/44950017#

Mira'l al Youtube HD 
http://www.youtube.com/watch?v=4JCYLw03qkE

Club Beisbol Barcelona
http://www.bateando.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...