dilluns, 12 d’agost del 2013

Trash An'Ready



Pirat's Sound Sistema

Lester Sterling, The Skatalites



The Skatalites

Marcus ReggaeLand


Ras Iqulah

Keye Starh, Black Uhuru
Derrik "Duckie" Simpson, Black Uhuru
Andrew Bees, Black Uhuru


Jacob Hemphill, SOJA

SOJA


El Trash An'Ready, que en l'argot popular jamaicà vol dir quelcom elegant i de moda, va néixer el passat dissabte 10 d'agost a Barcelona com el nou festival reggae de referència a Catalunya.

El cartell estava farcit de grans noms de l'escena reggae actual, amb els americans SOJA al capdavant, i clàssics de tota la vida com The Skatalites o Black Uhuru. Però també hi havia cabuda per als grups autòctons com els Pirat's Sound Sistema o Marcus ReggaeLand, que va exercir de DJ i mestre de ceremònies.

Els de Sants (MC's Soto i Pep, i DJ Sergi) van arrencar la vetllada quan el sol de les set encara picava de valent i tot just el públic acabava d'entrar al Poble Espanyol. Amb el seu sound sistema, que passa pels ritmes reggae, dancehall, rap i drum'n'bass, tot amanit amb lletres catalanes i reivindicatives, Pirat's Sound Sistema va anar escalfant l'ambient. Amb el públic més animat i amb la Plaça Major quasi bé plena, va arribar el primer plat fort del festival.
The Skatalites, la banda ska més llegendària que segueix en actiu i que ha sigut la font d'inspiració de la gran onada de músics reggae dels anys 70 (inclosos Bob Marley o Peter Tosh)  va pujar a l'escenari liderada per Lester Ska Sterling, únic membre fundador l'any 1964 que va venir a Barcelona. 
Amb tot, els músics que l'acompanyaven (Val Douglas, Zem Audu, Trevor Sparrow Thompson, entre d'altres) i que han recollit el testimoni dels mítics Tommy McCook, Don Drummond, Lloyd Knib i companyia, van constatar que The Skatalites segueix en plena forma i que en podrem gaudir per molts anys més. 
Després dels grans temes "Guns of Navarone", "I sould know better", "Freedom sounds" i d'una emotiva dedicatoria a Bob Marley, va arribar el torn de la Iqulah Rastafari Band.

Ras Iqulah (Integrity, Quality, Unity and Love for Africa as Home), fou el convidat sorpresa, obrint el concert dels Black Uhuru, cantant alguns temes propis i fent bandera (en portava una d'Etíop a la mà) del rastafarisme. 

Després dels preàmbuls, Derrick Duckie Simpson, acompanyat per Andrew Bees i Keye Starh, la formació actual dels Black Uhuru (del swahili, "llibertat") tornaven a Barcelona quasi sis any després i posaven l'accent més autènticament jamaicà al festival. La seva música, guardonada amb el primer Grammy de la historia per a una banda de reggae l'any 1984, es manté tal i com era aleshores. Un roots reggae que passa pel dub i amb la contundencia rock de les guitarres elèctriques que va fer ballar al públic en tot moment.

Finalment, els americans SOJA (Soldiers Of Jah Army) l'últim reclam de l'escena actual, es van regalar un gran concert, cal dir també, amb la complicitat d'un públic que tenia moltes ganes i que es sabia totes les lletres de la banda. El seu so elaborat i melòdic ha sabut recollir el millor de les icones del gènere per adquirir una personalitat pròpia i arribar a un públic més ampli. El conjunt està format per Jacob Hemphill (veu i guitarra), Bobby Lee (baix i veu), Ryan Berty (bateria), Kenneth Brownell (percussió),  Patrick O'Shea (teclats), Hellman Escorcia (saxòfon), Rafael Rodriguez (trompeta) i Trevor Young (guitarra).

El Trash An'Ready Reggae Festival tanca la seva primera edició amb una assistència de 3700 persones,  que segons la promotora Dr. Music ha sigut millor del que s'esperaven i que garanteixen la seva continuïtat l'any que ve, i d'altres probablement. Aquesta és la demostració que estem visquen un revival reggae molt oportú en temps de crisis.

Per a més informació:


Here I Am by SOJA on Grooveshark
What Is Life? by Black Uhuru on Grooveshark
Sponji Reggae by Black Uhuru on Grooveshark
Freedom Sounds by The Skatalites on Grooveshark
guns of navarone by The Skatalites on Grooveshark
Lletres de color by Pirat's Sound Sistema on Grooveshark



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...