diumenge, 1 d’abril del 2012

29-M Vaga general. Barcelona.


















































Dijous 29 de març, Vaga General a Catalunya i a l'estat espanyol.

La reforma laboral impulsada pel govern de Mariano Rajoy i del Partit Popular, que afavoreix els acomiadaments, no ha sigut ben rebuda per la societat.
Encara que com acostuma a passar les xifres de participació han sigut molt diferents, segons els principals sindicats (CCOO i UGT) a Barcelona la manifestació va aplegar unes 800.000 persones que es van anar congregant al centre de la ciutat al llarg de tot el matí. La CEOE, estima en un modest 15% la participació dels treballadors, mentres que les fonts sindicals apunten a que més del 80% dels treballadors va secundar la vaga.

La jornada començava amb disturbis i talls a les principals vies d'accès a la ciutat de Barcelona. Els estudiants van cremar contenidors a l'entrada de la Diagonal i altres col·lectius ho feien a la Ronda de Dalt i també a l'AP-7.
A banda d'aquets incidents puntuals, el matí va transcórrer amb normalitat. La ciutadania va sortir al carrer en actitud reivindicativa, i a poc a poc s'anaven agrupant i anaven recorrent el centre de Barcelona en direcció a la Plaça Universitat, on estaven convocades les principals manifestacions. Durant aquests recorreguts, els piquets feien tancar els comerços que no tenien les persianes baixades o que seguien amb la seva activitat laboral, fins aleshores pacificament.
Cap al migdia es varen tornar a viure aldarulls i disturbis al llarg del Passeig de Gràcia. Els Mossos d'esquadra van carregar contra grups de manifestants que provocaven talls a les vies principals o que miraven de cremar el mobiliari urbà, i també contra algun que altre turista que no ho acabava d'entendre.
Ja cap a la tarda, quan altres grups sindicals i associacions com CNT, CGT o derivats del moviment 15M (els indignats), es van reunir a la Plaça Catalunya, els ànims es van anar caldejant. Als voltants del centre comercial "El Corte Inglés", es va establir un cordó policial, que no permetia l'avanç de la manifestació, fins al punt que la tensió va explotar i les carregues i els llançaments d'objectes per un i altre costat van convertir la vaga en una batalla campal.
Els mossos d'esquadra van disparar boles de goma i també gassos lacrimongens, mentres que una minoria d'exaltats responia amb pedres i botelles de vidre. La càrrega policial va desallotjar la Plaça de Catalunya, i en poca estona tot el centre de Barcelona era un continu de contenidors cremant, furgons de mossos que buscaven violents i bombers que miraven d'apagar la ciutat.

Finalment, segons el conseller d'interior Felip Puig, la vaga va acabar amb 80 ferits (20 dels quals a causa de les bales de goma i 40 del propi cos de mossos d'esquadra) i amb 56 detinguts per aldarulls.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...