dimarts, 2 de setembre del 2014

Mas i Mas Festival clausura amb Aloe Blacc

Aloe Blacc, la sensualitat del soul


Text: Gemma Ventura Farré (@GemmaVentura90 / lallumesviva.blogspot.com)
Foto: Víctor Parreño Vidiella



Després d’haver vestit l’estiu barceloní amb més de 200 actuacions, que van acollir 36.000 assistents a diversos espais com el Poble Español o el Barri del Born; després d’haver tastat gustos tan variats com el flamenc i el jazz, i que l’agost ja arribés a les seves acaballes; el Festival San Miguel Mas i Mas va concloure la seva dotzena edició. I per fer-ho va escollir l’escenari del Palau de la Música Catalana, un espai modernista on diverses muses esculpides hi representen la música de tots els temps i de tots els indrets del món. I precisament, des de Califòrnia, va ser des d’on va arribar el darrer convidat de luxe: l’Aloe Blacc.

Com a preàmbul, la vallesana Izah, amb un vestit curt i vermell, va ser l’encarregada d’anar-nos submergint al soul. Transmetent-nos la sensació d’estar surfejant al Pacífic entre línies de baix. La jove promesa de la nova escena catalana del Rhythm & Blues, ens va presentar el seu debut discogràfic que just a principis d’any havia editat: Izahblues
Amb precisió i delicadesa, combinant el castellà amb l’anglès, la nova revelació va interpretar temes com el “One more day”. Un cop acabada la seva actuació, amb un ram de roses entre les mans, la ja batejada com a princesa del soul, va acomiadar-se per donar pas al convidat estrella de la nit.

Les llums vermelles es van encendre i els instruments en una llarga introducció, anaven lluint i assaborint les primeres pistes, incrementant l’expectació. Mentre tots els ulls buscaven al soulman d’origen panameny, de cop i volta va aparèixer sota un barret negre i amb una energia incombustible. Ja en un principi, mentre agraïa que ens haguéssim reunit en aquest espai per celebrar el valor de la vida; des de les llotges un dels fans, en un crit, va proclamar l’essència de la seva música: “Love is the answer!”.

El públic s’incorporava al tempo aplaudint, quan l’Aloe ho demanava o quan l’eufòria se’ls hi escapava de les mans. Els vents responien. A “Hey Brother” ja va mostrar com el soul es traduïa als moviments del seu cos. Movent-se amb una agilitat sorprenent, com si els seus peus llisquessin sobre l’escenari i el seu cos fos un instrument més. I quan més s’entregava, menys vergonya tenia el públic per aixecar-se, ballar i cantar els hits. Fins i tot quan interpretava el tema que el va disparar a la fama mundial “I need a dollar”, tot el Palau de la Música s’hi va afegir per passar comptes tot reclamant: “a dollar is what I need, hey hey!”.

També va recordar que la seva tasca com a músic era oferir al món sentiments positius, esperançadors. Si una de les missions del soul es connectar amb l’ànima, ell ha fet un pas més, ja que a través de la música s’ha convertit en un activista social. Al costat de la seva dona Maya Jupiter, han contribuït a diverses causes com la defensa del drets dels immigrants i la lluita contra el sida i la malària. És ell el primer en afirmar que aprofita la popularitat del seu altaveu per reafirmar i difondre el seu compromís social.

El repertori va estar format pel recull d’èxits que dia a dia sonen a la ràdio. Allargats i revestits de gèneres com el funk, els ritmes brasilers o el hip hop amb el que va marcar els seus inicis. Els contratemps del saxo i la trompeta, els solos de teclats i guitarres, el baix i la bateria incitant el ball. I ell repartint l’espiritualitat que defineix el seu tercer disc Lift your Spirit. No va tardar massa en arribar el single: “You can tell everybody, I’m a man”. Sí. Un home de barret negre, americana i sabates enllustrades que sap difondre optimisme. I bon rotllo. Mentre buscava la mirada del públic per dirigir-los-hi el “You make me smile”, els hi va suggerir que era un bon moment per abraçar al qui tinguis al costat. Tan és qui fos.

Perquè si us insinuava que més que el Palau de la Música, semblava l’Apolo és perquè el “Wake me up”, (èxit fruit de la col·laboració amb el dj suec Avicii) va convertir aquesta sala mística i solemne en una autèntica discoteca. A la darrera cançó, “Yes you can do this” va donar permís perquè qui volgués, pugés a l’escenari a ballar. Ràpidament una multitud es va engrescar i ell va desaparèixer, deixant com a testimoni, l’optimisme de la seva música.

Per a més informació:
izah.es
www.masimas.com











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...