divendres, 26 de desembre del 2014

Los Mambo Jambo al Salamandra


La banda barcelonina Los Mambo Jambo presenten el seu primer disc, una barreja explosiva de rock & roll i rhythm & blues incendiari, recolzada per un directe electritzant.

Els Mambo Jambo són una banda instrumental que interpreta amb energia contemporània el rock & roll, rhythm & blues, surf i swing dels anys 50 i 60. La banda porta fins l'actualitat el testimoni dels músics més salvatges i innovadors d'aquelles dècades.
El seu estil és producte de la conjura dels seus quatre components, figures emblemàtiques de l'escena del r'n'r i el jazz a casa nostra: Dani Nel·lo (saxo), Mario Cobo (guitarra), Ivan Kovacevic (contrabaix) i Anton Jarl (bateria). De la seva caldera sonora sorgeix el Sonido Jambofónico.

Part de l'èxit de la banda resideix en els seus enèrgics directes. El seu repertori el conformen temes concisos i molt intensos que han d'estar executats amb fe, precisió i lliurament perquè si no, no funcionarien. En essència, veure a quatre individus gaudint sobre l'escenari, contagia al públic, que passa a formar part del que passa. Un directe de Los Mambo Jambo és una comunió d'energies.

Actualment, Los Mambo Jambo estan disparant el seu Sonido Jambofónico per diversos escenaris nacionals i internacionals amb gran èxit de crítica i públic. Buenritmo

Per a més informació:











dimecres, 24 de desembre del 2014

Mazoni, final de gira a l'Apolo

Sacrifiqueu la princesa


Text: Chantal Poch (chantalpr.blogspot.com)
Foto: Víctor Parreño

Bankrobber promet a la seva pàgina oficial que Sacrifiqueu la princesa representa un gir copernicà en la trajectòria de Mazoni, un treball molt més elèctric. Així i tot, després de diverses escoltes, un es queda amb la sensació que aquesta electricitat és més patent en l'estètica amb la qual es presenta l'àlbum que en les pròpies cançons, com ja havia passat en Atletes, Baixin de l'escenari de Manel, per exemple. Es nota un major ús dels tocs propis de l'estil, sí, però en alguns casos aquests sonen una mica forçats, massa autoconscients d'aquest canvi en lloc de prendre-ho com una evolució natural.

Més enllà d'aquestes pinzellades d'experimentació fallida aquí i allà, la jugada ha sortit bé. La peça en la qual es fa més palpable aquest gir, potser la més arriscada, "Un petó per cada cicatriu", incita amb el seu aire de balada dolça a taral·lejar des d'un principi. Però potser les joies de la corona resulten ser les que menys semblen voler innovar: "La promesa", prop del simfònic, amb una melodia tremendament lluminosa -acompanyada d'un videoclip en el qual, de nou amb ànsies de modernitat, una impressora làser replica a un Jaume Pla cobert de ventoses-; "Elvis", que recorda les ganes de tamborinar amb els dits al volant del cotxe que va produir en el seu moment "Ei, que surt el sol", i la tancadora "Som la carretera", una altra que pel seu títol sembla encaminada a ser cançó de cotxe però que resulta ser una experiència totalment immersiva.

Lletres senzilles però amb el sempre present imaginari del camp, continguts romàntics més com a excusa poètica que per al desfogament de passions -cal ressaltar "23 d'abril" en aquest aspecte: "tu caus sobre roses i jo sobre rosers" - i optimisme, necessari optimisme. Tant que precisament l'única composició dedicada a l'odi, "T.A.I.L.O.D.I.U.", és la més alegre de totes. Potser Mazoni no ha sacrificat la seva princesa, però està a punt de morir, i amb un somriure a la cara.

Per a més informació:








dimecres, 17 de desembre del 2014

M-Clan, 20 anys




Rock d’alt octà 



El grup murcià M-Clan celebra el seu vigèsim aniversari amb l’àlbum en directe “Dos noches en el Price”, l’edició integral dels seus concerts celebrats els passats 6 i 7 de maig al Teatro Circo Price de Madrid. Es tracta d’un doble CD i d’un doble DVD, el primer amb la gravació dels concerts, i el segon amb un documental “Las calles siguen ardiendo” on repassen la seva trajectòria. 

Per a aquest especial esdeveniment, el grup que lideren a l’actualitat el cantant Carlos Tarque i el guitarrista Ricardo Ruipérez, va comptar amb convidats importants com Ariel Rot, Alejo Stivel, El Drogas, Miguel Ríos, Fito Cabrales, Enrique Bunbury o Carlos Raya, el seu productor i antic membre del grup. Amb ells repassen temes clàssics del seu repertori com “Llamando a la Tierra”, “Perdido en la ciudad”, “Usar y tirar”, “Carolina” o “Quédate a dormir”

Aquest nou treball ve acompanyat d’una gira de presentació que els portarà al Razzmatazz de la mà del 16 Banc Sabadell Festival Mil·lenni, en un concert on comptaran com a teloners amb la banda argentina Los Guasones,uns veterans rockers, influenciats pels Rolling Stones, que també apareixen al seu darrer disc. Festival Mil·lenni

Per a més informació:


diumenge, 14 de desembre del 2014

Hypnotic Brass Ensemble









A casa de Phil Cohran, un dels fundadors de Sun Ra Arkestra i de Earth, Wind & Fire, a Chicago, la música sempre hi ha estat present. Els seus vuit fills es passaven les nits escoltant assajant al seu pare. Sembla una evolució natural que els fills acabessin tocant algun instrument tard o d’hora. Amb el temps, els vuit germans van començar a formar diversos grups i van créixer sobre l’escenari com els Phil Cohran Youth Ensemble. Però van trobar la fórmula definitiva: només instruments de vent i una bateria, és a dir, HYPNOTIC BRASS ENSEMBLE. A aquell bagatge gairebé integrat en l’ADN se li van sumar les seves experiències i inquietuds pròpies, que van des del so de les big-bands de New Orleans al funk, passant per l’afrobeat i la contundència rítmica del hip-hop. Tot plegat dóna com a resultat una fusió sonora que va tenir el seu punt d’inflexió el 2005 coincidint amb la publicació del seu segon disc Jupiter, tot un èxit de vendes.

Des de llavors han publicat set discos més, el que més recent dels quals és “Fly: The Customs Prelude” (2013). Han tocat al costat de The B-52s, Talib Kweli, Maceo Parker, Blur, Prince i Erykah Badu; han gravat amb Ghosface Killah, Tony Allen o Gorillaz, i han actuat pels principals escenaris nord-americans i europeus. En el 2012 la cançó “War” va ser inclosa en la banda sonora de la sèrie “Los juegos del hambre”. Defineixen el seu so com “now music” o “hypnotic”: trompetes i trombons amb un cert aroma clàssic dibuixen desenvolupaments que en ocasions freguen el free jazz sense perdre del vista l’avantguarda de finals dels seixanta. Ells, però, afegeixen un alt grau de diversió, groove i frescor que els fa originals, innovadors i accessibles a la vegada. Curtcircuit

Formació: Gabriel Hubert (trompeta), Saiph Graves (trombó), Amal Bají Hubert (trompeta), Jafar Bají Graves (trompeta), Seba Graves (trombó), Tarik Graves (trompeta), Uttama Hubert (tuba), Chritopher Anderson (bateria).

Per a més informació:
www.hypnoticbrassensemble.com
www.curtcircuit.com
www.marulacafe.com






dimecres, 26 de novembre del 2014

The Gramophone Allstars Big Band










The Gramophone Allstars publica el seu quart disc, Jazzmaica (Bankrobber, 2014), on busca el punt de trobada entre la música afroamericana dels seixanta i els ritmes jamaicans. El grup, ampliat ara fins al format de big band, explora i reescriu el camí recorregut dècades enrere pels músics de l'illa caribenya en descobrir per les emissores nord-americanes els hits del soul, el funk o el rhythm & blues.

Aquestes són ara les matèries primes del projecte Jazzmaica: temes clàssics de Stevie WonderSam Cooke o Ray Charles al costat d'altres referents potser menys reivindicats com The WinstonsJackson Sisters o Smokey Robinson. Els seus temes prenen una nova dimensió gràcies als sorprenents arranjaments, en clau jamaicana i amb la potència d'una big band. Tot un repte musical que, amb quinze músics sonant alhora, eleva a la màxima potència l'energia i l'explosivitat d'unes cançons que van néixer amb l'objectiu de fer ballar.

Jazzmaica representa l'aposta més ambiciosa en la trajectòria de The Gramophone Allstars. Una personalitat musical que ja s'ha plasmat en els discos Just delightin (Silver Bullets, 2008), Simbiosi (Liquidator, 2010) i Levitant a la deriva (Liquidator, 2011). Sis anys de treball intens que els ha dut a tocar al principal festival europeu de l'escena jamaicana, el Rototom Sunsplash, a fer de backing band del reconegutMr. T-Bone o a penjar un sold-out en la presentació del darrer disc a l'Auditori de Barcelona.

La banda, sota la direcció musical de Genís Bou, compta en el seu line-up amb alguns dels joves talents més sol·licitats de l'escena jazzística catalana com Judit Neddermann Lluc CasaresVic Moliner o Adrià Plana. Bankrobber.

Fitxa artística:
Judit Neddermann: veu
Genís Bou: saxo tenor, saxo alt i flauta
Lluc Casares: saxo alt i soprano
Pau Vidal: saxo tenor i flauta
Pere Miró: saxo tenor i baríton
Pep Garau: trompeta i flugel
Andrés Tosti: trompeta i flugel
Pep Tarradas: trompeta i flugel
Albert Costa: trombó
Sidru Palmada: trombó
Adrià Plana: guitarra
Eloi Escudé: piano i teclats
Vic Moliner: baix i contrabaix
Jordi Rodríguez: percussió
Aleix Bou: bateria

Arranjaments i direcció musical: Genís Bou 

Per a més informació:
www.thegramophoneallstars.com
www.festivalconnexions.com
www.bankrobber.net






dilluns, 17 de novembre del 2014

Big Eril






Partícules elementals


Text: Marina Tomàs
Foto: Víctor Parreño

Divendres passat, més d'una vintena de músics pujaven a l'escenari de sala Apolo amb un emocionant repte: fusionar dos imaginaris musicals, el de les cançons amb ancestres folk d' El Petit de Cal Eril, i el de l'abstracció i la música improvisada de la David Mengual Free Spirits Big Band. El punt de partida eren les lletres de Joan Pons -'el petit' en qüestió- que de cop i volta es va fer gran. Big Eril, vet aquí el títol de tan espectacular aventura! 

Sense renunciar a la pròpia identitat i en perfecte consonància amb les partitures d'El Petit de Cal Eril i el seu microcosmos oníric i màgic, el contrabaixista David Mengual i la Free Spirits Big Band va donar nova forma al repertori de peces de Vol i dol (Bankrobber, 2010) i La figura del buit (Bankrobber, 2013), dos dels discos d'aquest nen -ara gran-, que es va situar a segona fila, dret, darrera el seu faristol, com un músic més d'aquesta completíssima banda de jazz. 

Tots junts a la recerca del matís, del detall sonor, atents a la constant transformació d'un nou univers musical, ple de contrastos.  Vestits de negre portaven pintats, a la samarreta i als pantalons, elements plàstics propis d'un llenguatge abstracte, de colors fluorescents d'efectes lluminosos sorprenents, com el d'alguns minerals, estranys i difícils de trobar, però espectaculars a les fosques! 
En el bis de la nit, van interpretar La fi. Mengual va ser substituït en la direcció de la orquestra pel trompetista Iván González que en una espècie d'improvització estructurada va 'conduir' els músics, amb gestos i senyals fetes amb la mà, al millor estil de Butch Morris. Impressionant!

Per a més informació:
www.bankrobber.net
www.facebook.com/DavidMengualFreeSpiritsBigBand
www.festivalconnexions.com







dijous, 13 de novembre del 2014

Kiko & Refree

Sensación Térmica


Text: Marina Tomàs
Foto: Víctor Parreño


Ja fa temps que Kiko Veneno i Raül Fernández, Refree, transiten per camins musicals molt diversos, sovint curvilinis; el Kiko cantant per les voreres dels carrers d'aquella 'movida' i passant per la metamorfosis d'un flamenc viatger obert a la electricitat. I el Raül caminant pel punk i el hardcore melòdic, abans d'endinsar-se per terrenys més electrònics, però sense abandonar mai les guitarres contundents. Refree avança, reflexiu, i omple la seva motxilla de jazz, pop, folk, balada indie o cançó mediterrània...  Paral·lelament a la seva trajectòria com a compositor, Refree es consolida, a més a més, com a indiscutible prestigiós arranjador i productor d'artistes com Roger Mas, Josh Rouse, Las Migas, Nacho Umbert, Mala Rofríguez o Sílvia Pérez Cruz

Ara, fa poc més d'un any, els camins de Kiko Veneno i Refree es creuaven per crear Sensación Térmica (2013), un disc molt elogiat on Kiko torna als anys setanta en la seva versió més autèntica i atrevida, la producció del qual firmava Refree.
Dimecres passat a La [2] de l'Apolo i dins del cicle Curtcircuit, van fer un repàs de tots els temes del disc en què van treballar junts. Cançons clàssiques del repertori de Veneno, com Estava Lloviendo o Casa Cuartel, "aquesta és la cançó de Kiko que més m'agrada"- va confessar Refree, (del disc Está muy bien esto del cariño),  però feliçment interpretades des d'un territori comú entre el rock i l'experimentació.
També van tocar dos grans èxits del Veneno dels anys setanta: Los delinciuentes Joselito -entranyable Kiko, sempre al costat dels perdedors!-, i una irreistible adaptació de La Leyenda del Tiempo de Camarón... Impossible oblidar-lo!
A l'escenari, els acompanyaven la potent banda  que completa el grup de Refree: Nico Roig (guitarra), Xavi Lloses (teclats), Miquel Sospedra (baix), i Oriol Roca (bateria) que va treure foc en les adaptacions de tres peces del repertori del nou disc de Refree -Nova Creu Alta (2013)- La festa, Kikirikí (amb Kiko cantant una estrofa en català) i Els nostres pares
La sorpresa final va ser Pau Riba que es va unir al grup per cantar Helena, desenganya't, del seu Dioptria.

En fi... En la singularitat està la bellesa. I el premi, en el camí.








Per a més informació:
www.kikoveneno.net
www.refreeweb.com
www.curtcircuit.com






diumenge, 2 de novembre del 2014

Marinah & Chicuelo






Rumba y Cosas


Text: Marina Tomàs
Foto: Víctor Parreño


Potser el concert de divendres passat a La [2] de l'Apolo sigui l'inici d'un nou viatge per aquella sultana de mercadillo que va recórrer els cinc continents repartint  alegría i temperament amb Ojos de Brujo. El cas és que la Marinah d'ara i el sò més mestís de la Marina d'abans es van tornar a deixar sentir, en un intent de donar nova vida a la rumba d'anada i tornada. I no estava sola: l'acompanyava la virtuosa guitarra de Juan Gómez 'Chicuelo', com sempre disposat a rodejar-se de gent capaç de d'oferir-li una altra versió del flamenc.

Tot i que de petit sommiava en ser cantaor, Chicuelo s'ha convertit en un dels guitarristes més sol.licitats per grans veus del flamenc com els catalans Miguel Poveda i Duquende amb qui col.labora habitualment. Divendres passat no era la primera vegada que Chicuelo actuava en el Connexions, al 2012 va tocar acompanyant a Sanjosex. També composa temes propis, ha editat dos àlbums, Cómplices (2000) i Diapasión (2007), i crea els seus espectacles que ha presentat arreu del món. Dirigeix musicalment la companyía de dansa japonesa de Shoji Kojima o la Korea Flamenco Company, per posar dos dels exemples més exòtics d'una llarga llista de col.laboracions. 

A l'escenari, Marinah Chicuelo van estar recolzats per Carlos Sarduy al teclats, trompeta i congues, Israel Suarez, 'El Piraña' -gran col.laborador de Paco de Lucía- a la percusió, i Javi Martín , ex Ojos de Brujo tambéal baix. Ben asseguts a la cadira i amb la guitarra flamenca sempre com a nexe van transitar per camins musicals molt diversos, amb tocs afrocubans. Van interpretar peces com l'havanera Mi madre fue una mulata, "un fandango pasado por el cante de Triana" -va dir la cantant-, o una buleria de Chicuelo "muy bonita" -va afegir- abans de baixar de l'escenari i barrejar-se entre el públic per aplaudir-lo també. Yambú o l'adaptació d'Arbolé, de Federico García Lorca, van demostrar la gran versatilitat musical d'aquesta dona, creativa i vital, que va acabar aixecant-se de la cadira per cantar Ríe Llorona per tornar a transmetre essència i caràcter.

Com va dir ella entre cançó i cançó "hay que aprender a estar cómodo en el sofá de otro!"...  No es pot expressar de manera més clara i maca de què va el seu llarg viatge.

Per a més informació:
www.marinah.es
chicuelo.com
tallerdemusics.com
www.festivalconnexions.com






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...